2 feb. 2010

Skivguide


Var får du tag på all fransk musik? brukar folk undra. Svaret är förstås lite här och där. Förr brukade jag byta blandskivor med folk, bland annat på den gamla sajten Blandband.nu. En del udda låtar kan man ladda ner gratis på Mp3-bloggar som fantastiska Filles Sourires. I välsorterade skivbutiker som Pet Sounds Records och Mickes skivor i Stockholm kan man också hitta en del godbitar.

Och så kan man resa till Paris såklart. Här är några av mina favoritställen att leta efter skivor på där:

La Violetera
En dröm för samlaren. Ägaren är tokig i franska damer, framförallt Dalida och Sylvie Vartan. Här kan du hitta riktigt udda utgåvor men priserna är tyvärr hutlöst höga.
12 Rue Papillon, tfn 45 23 34 17

FNAC Les Halles
Ett slags kulturvaruhus med böcker, film, skivor m.m. Skivavdelningen är enorm och innehåller framförallt cd-skivor men även en del vinyl.
Porte Lescot, tfn 01 40 41 40 00

Pont Neuf
De klassiska boklådorna längs Seine har en hel del vinylskivor och här kan du fynda! Mycket roliga franska 60- och 80-talsgrejer.
Quai de Louvre & Quai de Conti

La Zizique
Här hittar du vinylskivor till bra priser. Bra utbud av chansoner och yéyé.
8, rue Baudelique
www.la-zizique.com

Men även i andra europeiska städer som Bryssel finns ett betydligt större utbud av fransk pop än i Sverige. När jag var i Bryssel hittade jag en del skivor här (var för ett par år sedan så det kan ha ändrats):

Goupil-O-Phone, New & Secondhand
En riktig skattkista med en hel avdelning fransk pop. Här hittar du Jacques Dutronc-skivor från 60-talet såväl som Jane Birkins senaste album.
Boulevard Anspach, 167

Men fattas tid och pengar till att resa bort så kan man ju faktiskt beställa en hel del från nätet också. Maken och jag har precis upptäckt att man kan beställa hem skivor från FNAC . Frakten är tyvärr inte jättebillig men fullt överkomlig. Drygt 250 kr fick vi betala för att beställa hem tio skivor. Sidan är på franska men för att beställa behöver man inte vara någon höjdare på språket - det mesta är ganska tydligt.

Så snart har vi tio nya skivor med Lio, Teki Latex, Nino Ferrer, Antoine, Marie Laforêt, Sheila, Philippe Katerine och Desireless..... Yé-yé!! Kom till Gérard Depardieu nästa gång den 20 februari så får ni höra dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar