22 mars 2013

Bekännelse från en nördMarilyn var också fåfäng.
En sak som är bra med att jobba hemifrån är att man kan göra en ansiktsmask samtidigt som man sitter och skriver. Just nu har jag på mig en slemmig grej som ska sätta fart på blodcirkulationen och återfukta. Enda sedan jag var liten har jag varit en beautynörd. Jag tycker det är roligt med smink. Men framförallt gillar jag krämer, peelingar, masker och oljor. Kort sagt allt som går att smeta in på ansiktet, kroppen eller i håret. 

När min yngsta bror och jag var små brukade vi leka "skönhet". På den tiden hade vi inga krämer. Istället brukade vi till exempel gnugga huden med släta stenar och sand på stranden.

Min mamma använder aldrig smink och tycker att dyra krämer är bondfångeri. Om det inte hade varit för att jag tvingar på henne produkter hade hon inte använt några. (En del av mitt intresse ligger i att få vänner och familj att använda saker och när mamma ringer och säger "shampot du rekommenderade är jättebra" blir jag lika glad som om det var jag som tillverkat det. )

Man skulle alltså kunna tro att mitt intresse är en reaktion mot min 70-talsinfluerade uppväxt (född på 80-talet men vi bodde på landet, åt linssoppa, hade ingen tv och hade på oss begagnade manchesterkläder) men jag tror inte det. Jag tror helt enkelt bara jag tycker det är roligt.

Så länge fåfänga inte får dig att må dåligt (som när jag var tonåring och aldrig kände mig nöjd med mig själv) så tror jag inte att ett intresse för skönhetsprodukter behöver stå i motsättning till att vara en stark, självständig tjej. Tvärtom. Många av mina vänner är både skönhetsjunkies och feminister.

Jag tror att det handlar om att må bra. Att pyssla om sig själv. Att testa nya grejer och få drömma sig bort från verkligheten en stund.

Min lillebrorsa (som numera inte är så liten) älskar förresten fortfarande att leka "skönhet". Hans flickvän brukar tacka mig för att jag influerat honom och fått honom att vilja leka spa med henne ...

Det här mångåriga intresset har gjort mig nästan löjligt insatt i hudvård. När jag är på Apoteket och hör någon fråga personalen om någon produkt får jag nästan bita mig i tungan för att inte rusa fram och ge råd de inte bett om. Men på sin blogg får man lov att ge oönskade råd. Så här kommer lite tips:


TONÅRING:
Du hatar antagligen din hy. Men som 40-åring kommer du sakna din släta panna så njut av vad du har. Tonårshy behöver inga dyra rynkkrämer. Det är att kasta pengarna i sjön och gör varken från eller till. Använd en bra fuktkräm med antioxidanter som skyddar mot föroreningar som bilavgaser. Använd alltid solfaktor på sommaren. Att bränna sig som ung kan ge skador som finns kvar resten av livet (något som ger mig ångest med tanke på hur många gånger jag sett ut som en kokt hummer).  Många tonåringar får fet hy med finnar o pormaskar. Men ta det lugnt. Istället för att torka ut huden med  alldeles för starka produkter så se till att balansera talgproduktionen med en återfuktande kräm för fet hy. Var noga med rengöringen. Använd aldrig tvål i ansiktet utan milda produkter utan alkohol. Du kan använda en kräm med acetylsyra direkt på finnarna. Ett knep (funkar lite i alla fall) är att blöta upp en Ipren och pressa mot finnen. Har du finnar ska du inte skrubba huden med korn, det sprider bara bakterierna. En kemisk peeling funkar däremot bra. Har du riktigt torr hy så sätt på några droppar olja i ansiktet innan du går och lägger dig. Har du inte råd med någon fancy skönhetsolja funkar vanlig olivolja av god kvalitet.

TJUGO-SOMETHING:
Samma som ovan, men det kan vara bra att använda en avsvällande ögonkräm efter sena nätter med tentor och för mycket rödvin. Har du ingen ögonkräm så prova gurkskivor eller kalla tepåsar med kamomillte. När du närmar dig trettio kan det vara bra med en kräm som verkar mot de första fina linjerna. Och återigen: använd solfaktor på sommaren och våren. I stan räcker det oftast med en fuktkräm eller foundation med 15-30 spf. Ska du ligga på stranden behöver du däremot minst 30 spf i ansiktet oavsett hudtyp och hudfärg. Glöm inte solhatten och solglasögonen.

TRETTIO-SOMETHING:
Det är nu det börjar synas om du varit elak mot huden tidigare. Jag är 31 år och använder på våren och sommaren en dagkräm med minst solfaktor 20. På natten har jag en nattkräm som verkar förebyggande mot rynkor. Sedan gillar jag serum fulla med antioxidanter och ögonkrämer som verkar mot fina linjer. Ungefär en gång i veckan lägger jag en ansiktsmask beroende på behov. Antingen en utrensande, ekologisk lermask eller en fuktmask. Jag peelar ansiktet ungefär en gång i veckan med en mild peeling för att få bort döda hudceller och ge huden lyster.

ÖVER FYRTIO:
Kollagenet i huden minskar med åren vilket gör att rynkor kan komma nu/eller börjar synas mer. Men jag tror inte på jättestarka syrabehandlingar och att spruta in gifter i kroppen. Huden är en stor del av kroppen och det du lägger på huden går in i den. Välj istället en lite tyngre ansiktskräm med bra (gärna ekologiska) ingredienser och använd serum som förstärker effekten. Du kan också gå och få en uppstramande massage som en del salonger erbjuder. Var noga med ögonkrämen eftersom rynkorna ofta syns där först. Mat som är bra mot rynkor är bland annat blåbär och granatäpple. En skål blåbär med glass  är alltså en riktig skönhetsbehandling. Men tanken är INTE att se ut som en tjugoåring igen. Lite rynkor är ett bevis på att man levt och det är bara fint tycker jag. Men precis som du tar hand om resten av kroppen är det bra att ta hand om huden. Det är trots allt ett av kroppens största organ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar