15 nov. 2011

Ligg med migJag såg den norska succéfilmen Ligg med mig häromdagen på Stockholms pågående filmfestival. Den första scenen föreställer en femtonårig tjej som ligger på golvet och onanerar samtidigt som hon ringer ett telefonsexnummer. Det hade kunnat vara spekulativt. Att skildra så unga människors sexualitet är svårt eftersom det lätt kan leda till obehaglig objektifiering och slippriga undertoner. Men inte här.

Filmen handlar om Alma som bor i en trist håla belägen i de norska skogarna. Varje gång hon och hennes bästis åker buss räcker de långfingret åt skylten med byns namn. Alma är gravt uttråkad och hennes enda nöja är att onanera och fantisera om sex. Hon är kåt på samma sätt som tonårskillar på film är kåta - snattar porrtidningar i butiken där hon extrajobbar och fantiserar om vad som skulle hända om den där snygga killen i hennes klass kom hem till henne. Hade hon varit kille hade det ansetts normalt, men eftersom hon är tjej gör det inte det. Hennes mamma gråter för att det är "något onormalt med Alma" och efter en händelse på en skolfest undviker de andra i skolan henne.

Filmen visar på ett problem. Det spelar ingen roll att Samantha i Sex and the city shoppar dildos för på de allra flesta skolor är det samma gamla visa. Tjejer ska vara sexiga, men de får inte vara öppet kåta för då är de äckliga, onormala och konstiga.

När jag gick i mellan- och högstadiet var det samma sak och jag betvivlar att så mycket har ändrats. Killarna hade på sig t-shirts med pinuppor, ritade snoppar på bildlektionerna och flåsade när Kicki med pattarna kom in i salen. Tjejerna däremot skämdes för att de onanerade, skämdes för att de hade mens - allting som var förknippat med det kvinnliga könet var förknippat med skam. Fast man skulle ju förstås tycka om att knulla, bara inte för mycket.

Jag hatar alla sådana föreställningar om hur tjejer förväntas vara. Flickor och kvinnor kan vara romantiska, förälskade, mjuka och känsliga. Det är inget fel med det. Men de kan samtidigt vara snuskiga och drypande kåta. Inget fel med det heller.

Ligg med mig är något så ovanligt som en gripande feel good-film om kvinnlig sexualitet. Jag tycker att den borde finnas på schemat på alla skolor.

2 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet och helt rätt om kvinnlig sexualitet. Jag gillade dessutom din bok Söta pojkar...
    Kram från Agneta i Luleå (läsande 55-åring :-D)

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket, vad roligt att höra!! :)

    SvaraRadera